Predavanje Helene Spurne (Olomouc) na Oddelku za muzikologijo, 21. 11. 2017

Predavanje Helene Spurne (Olomouc) v predavalnici Oddelka za muzikologijo FF, Aškerčeva 2, soba 535B (5. nadstropje) v torek, 21. novembra 2017 ob 15. uri.

Med glasbo in gledališčem: Umetniška osebnost Emila Františka Buriana (1904–1959)

Emil František Burian je bil eden najbolj vsestranskih osebnosti češke kulture med obema vojnama. Bil je gledališki in filmski režiser, skladatelj, glasbenik, pisec, poleg tega pa je deloval tudi na vrsti drugih umetniških področij. Njegov talent se je zlasti izrazito kazal znotraj gledališča, kjer je uvedel številne prepoznavne ideje in koncepte. Vplivi evropske avantgarde (Meyerhold, Brecht etc.), ki jih je Burian uspel razviti na poseben način, so pomembno odmevali v njegovem gledališkem delu.

Kot skladatelj je Burian manj znan tudi češkemu kulturnemu občinstvu. Češki glasbeniki so v veliki meri prezrli njegovo delo (njegovo delo so bolj upoštevali glasbeniki v tujini), kar je seveda presenetljivo glede na veliko število del, ki jih je ustvaril.

Namen predavanja je osvetliti Buriana kot skladatelja različnih glasbenih oblik in zvrsti. Čeprav ni bil tako inovativen češki glasbenik kot denimo Leoš Janáček (iz starejše generacije) ali Bohuslav Martinů (iz njegove generacije), je bil zlasti prepričljiv v vključevanju glasbe v zunaj-glasbene kontekste, še posebej v okviru gledališča.

Helena Spurná je izredna profesorica na Oddelku za gledališke in filmske študije na Univerzi Palacky v Olomoucu. Raziskovalno se osredotoča na glasbeno gledališče (opero) in avantgardno gledališče med obema svetovnima vojnama.