JUMP; HARLEM JUMP

ANG: jump, Harlem jump; NEM: Jump, Jump-Stil, Harlem-Jump, Harlem-jump, Sprung; FR: jump, Harlem jump, saut; IT: jump, Harlem jump, salto.

ET: ANG jump = skok; Harlem = črnska četrt v New Yorku.

D: »(Naziv za) slog jazza, ki so ga v dvajsetih in tridesetih letih razvile črnske skupine iz Harlema, četrti New Yorka. Temelji na harmonsko preprostem, dvanajsttaktnem bluesu kot chorusu, ki mu je pogosto dodana še ena refrenska uvodna kitica; spremljava se izvaja v ritmu boogie-woogie, v hitrem tempu; poudarki so ostri, s poudarjenjim fraziranjem v offbeatu. Slog muziciranja in plesa s svojim ritmom in zibanjem spominja na swing, plesni koraki pa so pospremljeni s skoki, od koder izvira naziv jump … Iz Harlem Jumpa se je razvil … Rhythm and Blues.« (‹MELZ›, II, 75)

KM: Nekateri NEM-, FR- in IT-ustreznice, kot prevodi ANG-izvirnika, so ponujene v ‹BR›, 198–199.

KR: Kakor je videti v ‹BR›, 189–99, je nesmiselno prevajati pojem, ker se s tem zvede na svoj splošni smisel in preneha biti tehnični pojem oz. strokovni izraz.

GL: blues, boogie-woogiw, jazz, off-beat, rhythm and blues, swing.

PRIM: harlemski slog.

‹BASS›, II, 624; ‹BKR›, II, 172 = vodilka k rhythm and blues; ‹GRJ›, I, 639; ‹HI›, 226; ‹HK›, 174; ‹HU›, 432 = vodilka k rhythm and blues