NEW AGE (MUSIC)

ANG: new age; NEM: New Age.

ET: ANG = nova doba.

D: »(Naziv za) astrološko-ezoterični svetovni nazor, po katerem se meni, da se razvoj človeštva odvija v dobah, ki so tesno povezane s t. i. svetovnim ali platonskim letom. To pa izhaja iz podaljšane zemeljske osi skozi celoten horoskop, po katerem svetovno leto traja 25.868 let po gregorijanskem koledarju. Sedaj je po tem spoznanju človeštvo na prehodu iz ribe v vodnarja, kar ponuja priložnost za ustvarjanje nove humanosti in za odpiranje višje stopnje zavesti. Glasba, ki sledi temu rajskemu stanju, je obstajala še preden je pojem new age prišel v modo: … Deuter, Chris Hinze, Kitaro, David Thorn, Mark Isham in drugi so že uspešno delovali v jazzu in v rocku, ko se plošče z etiketo New Age Music še niso dobro prodajale. Glasba, ki jo ti glasbeniki ustvarjajo, je v glavnem mirna … in primerna za meditacijo. Najpogostejša instrumenta sta sekvencer in sintetizator. Uporabljajo tudi enostavna akustična glasbila … New age ima z rock glasbo skupno edino to, da so plošče takšne zvrsti v trgovinah na istih policah kot rock (plošče).« (‹HK›, 258)

KM: D potrjuje utemeljenost uvrstitve pojma v ta Pojmovnik, čeprav bi strastni častilci n. a. gotovo polemizirali z nekaterimi njenimi trditvami. Med drugim je pomembno, da je v D poudarjeno astrološko-ezoterično ozadje n. a. Natančna določitev izključno glasbenih značilnosti pojma je nehvaležno in jalovo delo, saj se pod ta pojem neredko uvršča tudi glasba, ki nima nikakršne povezave z omenjenim svetovnim nazorom.

KR: N. a. kljub svoji meditativnosti nima nikakršne zveze z meditativno glasbo in meditativnim rockom (gl. KR meditativne glasbe in meditativnega rocka).

N. a. pravzaprav pomeni »new age music«, vendar je pisanje brez »music« pogostejše.

V vodilki je navedena popularna glasba, namreč n. a. je težko klasificirati, uvrščamo ga lahko v popularno glasbo, če ne zaradi česa drugega, pa gotovo zaradi nedvomne popularnosti. N. a. je še bolj problematičen kot veja rocka (gl. konec D), zato se na rock glasbo niti ne napeljuje.

GL: popularna glasba.