Call for Papers: Symposium Romani Musicians between the State, Market, and Society

Ljubljana, Slovenia, 21–23 August 2025

The Slovenian research group Romani Musicians in Slovenia from the Department of Musicology, Faculty of Arts, University of Ljubljana, is organizing an international and interdisciplinary symposium titled Romani Musicians between the State, Market, and Society.

We invite submissions of paper and panel proposals focusing on Romani musicians regardless of regions, time periods, genres, styles, scholarly disciplines and their theoretical and methodological specifics. The key terms from the title of the symposium are elaborated as follows: 

1) State: How state’s social and cultural policies affect Romani musicians and their performance, style, social status, and self-representation

2) Market: Romani musicians in the marketplace

3) Society: Social and musical interactions between Romani musicians and non-Romani dominated societies.

Deadline for submission of the proposals is 30 January 2025

Symposium’s program committee will send out notifications of acceptance by the end of February 2025. Deadline for the participants’ confirmations of attendance is 31 March 2025. 

Proposals for paper presentations should include an abstract (250 words) and a bio (150 words). Proposals for pre-organized panels should include abstracts of individual presentations (250 words each), the bios (150 words each), and a general panel abstract (200 words). 

The symposium committee plans to publish the contributions in a peer-reviewed monograph publication by the end of the year 2025. Those symposium participants who wish to be included, need to (a) indicate the wish in the application and (b) send us the final texts by 15 June 2025.

Applications should be submitted to svanibor.pettan@ff.uni-lj.si 

Registration fee, to be paid on site at a registration desk, is 50 euro.

Please note that the symposium will be held as a part of the street festival Nights in Old Ljubljana Town organized by our partner Imago Sloveniae. Musical performances on several open-air stages will directly correspond to the theme of the symposium. 

Symposium website: http://muzikologijaff.si/simpozij

Dr. Verbuč v juliju, septembru in oktobru 2024

Dr. Verbuč je v mesecu juliju preživel štiri dopoldneve v Arhivu Republike Slovenije, kjer je nadaljeval s svojim raziskovanjem dovolilnic za glasbeno izvajanje med letoma 1919 in 1941 ter en dopoldan v Zgodovinskem arhivu v Celju (pregled zapuščine Franca Hribernika). Med svojim terenskim delom pa je v juliju opravil en intervju v Spodnji Rečici ter nekaj krajših pogovorov z informatorji iz Gornjega Grada in Ljubnega ob Savinji. Potem je dr. Verbuč konec septembra (25., 26., 27. 9.) še enkrat obiskal Arhiv Republike Slovenije z namenom raziskovanja omenjenih dovolilnic. Poleg tega pa je v zadnjih treh mesecih transkribiral in analiziral 120 od zbranih dovolilnic (okoli 2000 dokumentov). S tem delom nadaljuje tudi v oktobru (transkibcija in analiza še dodatnih 50 dovolilnic). 

Dejavnosti dr. Verbuča v juniju 2024

V juniju je dr. Verbuč opravil tri dni arhivskega dela v Ljubljani in Mozirju (Arhiv RS, Ljubljana, Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije, Ljubljana, in Župnišče Mozirje), ter izvedel štiri raziskovalne pogovore v Bočni, Florjanu pri Gornjem Gradu, Kamniku, in Ljubljani. Poleg tega je transkribiral in kodiral intervjuje iz terenskega dela v mesecu maju, ter se poglabljal v študij literature.

Dejavnosti dr. Verbuča v aprilu in maju 2024

V mesecu aprilu in maju se je dr. Verbuč poglobil v študij znanstvene literature, ob tem pa je analiziral (kodiral) intervjuje ter druge terenske zapiske (v programu Atlas.ti). Poleg tega je v maju opravil nekaj terenskega dela (en intervju na Ljubnem ob Savinji in en v Mozirju), ter se posvetil arhivskemu delu (trije dnevi v Arhivu Republike Slovenije v Ljubljani, dva obiska v Glasbenonarodopisnem inštitutu v Ljubljani, ter en obisk Domoznanskega oddelka Knjižnice Celje).

Raziskovalne dejavnosti dr. Verbuča v marcu 2024

V mesecu marcu je dr. Verbuč opravil naslednje raziskovalne dejavnosti: arhivsko delo na Inštitutu za slovensko narodopisje v Ljubljani, arhivsko delo v Muzeju Velenje, arhivsko delo v Muzejski zbirki Mozirje in Mozirjani, ter štiri intervjuje v Mozirju, Velenju in na Ljubnem ob Savinji. Poleg tega je v tem času transkribiral in analiziral (kodiral) šest intervjujev, ki jih je opravil že v januarju in februarju, ter obenem preučeval znanstveno literaturo, na podlagi katere je potem pripravil še naslov in povzetek predstavitve za ICTMD konferenco.

Sestanek raziskovalne skupine 3. 2. 2024

V soboto, 3. februarja 2024 je potekal spletni sestanek raziskovalne skupine. Sodelujoči so se pogovorili o izvedbi predstavitve projekta, ki bo v modri dvorani fakultete, v petek 22. marca, potekal bo hibridno. Kolegi, ki opravljajo terensko delo, so predstavili dosedanje rezultate in nadaljnje načrte. Vodja raziskovalne skupine je predstavil možnost priprave skupnega panela za naslednjo svetovno konferenco ICTMD.

Dr. Verbuč v Zgornji Savinjski in Šaleški dolini

Sodelavec v projektu dr. David Verbuč je v januarju in februarju 2024 opravil obilo arhivskega in terenskega raziskovalnega dela povezanega z naslednjimi romskimi glasbeniki in glasbenimi družinami iz področja Zgornje Savinjske in Šaleške doline. Pri tem se je povezal z javnimi in znanstvenimi ustanovami v Savinjski in Šaleški dolini, pa tudi v Ljubljani, ki mu pomagajo pri odkrivanju arhivskega gradiva ter z raznoraznimi nasveti in kontakti: Knjižnica Mozirje, Muzej Mozirje (Videčnikova zbirka), Knjižnica Velenje (domoznanski oddelek), Muzej Velenje, Vila Meyer v Šoštanju, Zgodovinski arhiv Celje, ter Glasbenonarodopisni inštitut v Ljubljani. Od njih je pridobil že precej zanimivega slikovnega, publicističnega, in tudi zvočnega gradiva. Poleg tega je opravil tudi šest intervjujev s posamezniki iz Ljubnega pri Savinji, Mozirja, Šoštanja in Velenja.

Navedene raziskovalne dejavnosti spadajo pod naslednja področja našega raziskovalnega projekta: RS1.2 – arhivsko delo; RS2.3 – terensko delo v mestih; RS2.4 – glasba Sinti Romov; RS2.5 – reprezentacija romske glasbe in glasbenikov.

 

Raziskovalno delo projekta Romski glasbeniki: socialni status, kulturne prakse in interakcija se predstavi na simpoziju Študijske skupine Mednarodnega sveta za tradicije glasbe in plese Glasba in manjšine

Raziskovalno delo projekta Romski glasbeniki: socialni status, kulturne prakse in interakcija se predstavi na simpoziju Študijske skupine Mednarodnega sveta za tradicije glasbe in plese Glasba in manjšine z dodatnim skupnim dnevom s skupino za staroselsko glasbo

Naša sodelavka dr. Alma Bejtullahu je na rednem simpoziju Študijske skupine Mednarodnega sveta za tradicije glasbe in plese Glasba in manjšine predstavila svoje dosedanje raziskovalno delo z naslovom Prireditveni prostori glasbe manjšin: primeri romske glasbe in glasbe manjšin iz nekdanje Jugoslavije v Sloveniji, v katero je vključila tudi izsledke svoje najnovejše raziskave o romskih glasbenikih. Mednarodni simpozij je potekal v Kolombu v Šrilanki, v organizaciji Univerza Kelanye, udeležilo se ga je več kot 60 raziskovalcev iz različnih držav.